De Fietsbarometer en jouw data

Voor de correcte werking van de Fietsbarometer is het noodzakelijk dat we gegevens over onze gebruikers bijhouden. Op deze pagina leggen we uit wat we precies bijhouden en waarom we dat doen, wie die gegevens kan bekijken en wat we er mee doen. Heb je toch nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren (fietsbarometer@ugent.be).

Persoonlijke gegevens

Om aan te melden bij Fietsbarometer gebruiken we een loginsysteem met een unieke code voor elke leerling. Die code wordt aangemaakt door de leerkracht. Het onderzoeksteam van Fietsbarometer weet hierdoor niet wie jij bent, de leerkracht wel. We verzamelen dus geen naam, gebruikersnaam of e-mailadres.

We houden bij in welke tijdzone je je bevindt. Dit is nodig om eventuele deadlines correct weer te geven.

Fietsbarometer-specifieke gegevens

Door de Fietsbarometer te gebruiken genereer je extra gegevens die we bijhouden voor de correcte werking van het platform. Zo moeten we bijvoorbeeld bijhouden tot welke klas en school je behoort om een klas- en schoolbarometer op te stellen. Voor elke ingevulde opdracht houden we ook het resultaat en het tijdstip van indienen bij.

Verwerking van gegevens

Het team achter de Fietsbarometer heeft de ambitie om de Fietsbarometer uit te bouwen tot een platform dat leerkrachten ondersteunt bij hun onderwijsopdracht. Tegelijk willen we leerkrachten graag inzicht geven in de voortgang van hun leerlingen ter ondersteuning van de lessen.

Om deze functionaliteiten te ontwikkelen en aan te bieden is het nodig om de beschikbare gegevens (automatisch) te analyseren. Hierbij zullen we steeds de gegevens pseudonimiseren en in veel gevallen aggregeren. Dit wil zeggen dat je persoonlijke gegevens ontkoppeld worden van de ingediende oplossingen en niet mee verwerkt worden. Hierdoor wordt het risico op de ongewilde identificatie van personen binnen de Fietsbarometer geminimaliseerd.

De inzichten die verkregen worden uit de inputdata van alle deelnemers kunnen gepubliceerd worden als wetenschappelijk onderzoek. Er zullen binnen deze context nooit gegevens openbaar gemaakt worden die het toelaten om individuele personen te identificeren.

Technische ondersteuning

Om de Fietsbarometer draaiende te houden is het noodzakelijk om de status van onze servers in het oog te houden. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de belasting van individuele machines, maar gebruiken we ook sterk geaggregeerde data om de lengte van de wachtrij en het aantal actieve gebruikers in de gaten te houden.

Op de individuele servers worden ook extra logbestanden bijgehouden die een technisch overzicht geven van alle activiteit op de server. Deze logbestanden worden maximaal 7 dagen bijgehouden en zijn enkel toegankelijk voor de beheerders van het platform. Ook op de Fietsbarometer zelf hebben de platformbeheerders de mogelijkheid om individuele gegevens op te vragen. Net als de logbestanden worden deze gegevens enkel geraadpleegd in geval van problemen of om technische aanpassingen uit te voeren.